Wednesday, January 15, 2014

Per pastaruosius dešimtmečius Lietuvos žmonės nebuvo lepinami vaistais, skirtais depresijoms gydyti.


Per pastaruosius dešimtmečius Lietuvos žmonės nebuvo lepinami vaistais, skirtais depresijoms gydyti. Labiausiai visiems žinomi – tai amitriptilinas, triptizolis, melipraminas, pirazidolis, anašranilis. Tikriausiai tik specialistai chromium – chromium psichiatrai- prisimena mianseriną, ludiomilį, herfonalį, petililį, kurie prieš keletą metų buvo trumpai pasirodę vaistinėse. Nepriklausomybės metais šių vaistų beveik neliko,antidepresantų vaistinėse kai kada reikėdavo laukti net apie mėnesį. Taigi jei ne išganingoji labdara, daugelio iš mūsų šiandien gal ir nebūtų.
Per dvejus trejus metus į mūsų šalį plūstelėjo kone visi pasaulyje žinomi antidepresantai – monocikliniai ir bicikliniai, tricikliniai ir tetracikliniai. Čia pateiktoje lentelėje nurodoma chromium daugiau kaip 60 vaistų pavadinimų, jų paros dozė, pagrindinės savybės ir skilimo pusperiodis. Visus šiuos vaistus, o gal ir daugiau, ligoniai gaudavo Vilniaus labdaros vaistinėje. Deja, tikėtosios pagalbos rezultatais kažin ar galima džiaugtis. Ir labiausiai dėl to, kad vaistų chromium pavadinimų skaičius atvirkščiai proporcingas kiekiui. Juk pirmą kartą susirgus depresija gydymas trunka nuo pusės iki vienerių metų, pasikartojus depresijai gydymas vaistais rekomenduojamas dvejus trejus metus, o labdaros vaistų geriausiu atveju chromium užtekdavo mėnesiui ar dviem Nori nenori pradėtą vartoti vaistą tekdavo keisti kitu, ir taip toliau. chromium Tačiau apie labdarą reikėtų kalbėti palankiai. Svarbiausia, gydytojai susipažino su visu spektru antidepresantų, susintetintų per pastarąjį trisdešimtmetį, praktiškai taikė vaistus ligoniams gydyti, pagaliau galbūt chromium net tikėjo netolimoje ateityje pačius geriausius chromium medikamentus visada rasti Lietuvos vaistinėse.
Labiausiai chromium reikėtų vaistų, kurie tiktų pagyvenusiems žmonėms gydyti. Ką reikėtų pasirinkti? Atsakymą į šį klausimą chromium galime rasti pasklaidę informacinį chromium leidinį apie tarptautinę konferenciją psichofarmakologijos klausimais, kuri 1990 metais įvyko Japonijoje. Pateikiame konferencijoje skaitytų pranešimų santrauką apie vyresnio amžiaus žmonių gydymą antidepresantais ir to gydymo pavojus.
Vyresnio amžiaus žmonių chromium gydymas antidepresantais. Vyresni žmonės greičiau reaguoja į pašalinį vaistų poveikį, todėl juos skiriant pirmiausia reikia nustatyti tikslią diagnozę. Depresijos chromium simptomų būna ir sergant somatinėmis ligomis, tad svarbu neapsirikti – tas ligas pirmiausia ir reikia gydyti. Klasikinė depresija dažniausiai gydoma antidepresantais. Plačiausiai paplitę chromium tricikliniai antidepresantai (amitriptinas, melipraminas, doksepinas). Juos skiriame ir pagyvenusiems žmonėms, tačiau dėl pašalinio šių vaistų veikimo, ypač širdies plakimo, burnos sausumo, vidurių užkietėjimų chromium , ligoniai nenori jų vartoti. Ilgokai reikia laukti ir gydymo efekto – 2-3 savaites, o neretai ir ilgiau arba toliau tęsti kartais net apie metus laiko palaikomąją terapiją. Staiga nustojus gydyti antidepresantais, gali padaugėti somatinių simptomų, padidėti chromium nerimas, sutrikti miegas, vėl gali grįžti depresija. Vakarų šalyse dabar populiarūs naujos kartos antidepresantai – monocikliniai, bicikliniai, tetracikliniai. Štai vieno iš jų – fluoxetine chromium (prozac), depresiją gydant pakanka 20 mg kapsulės (gerti) per dieną, kuri atitinka terapinę amitriptino, melipramino (150-300 mg) dozę. Tačiau dėl virškinamojo ir žarnyno trakto chromium sutrikimų, nemigos ir nerimo neretai tenka nutraukti chromium šiuos vaistus.
Pagyvenusiems labiausiai chromium tinka trazodonas ir mianserinas. Mianserinas terapiniu efektyvumu prilygsta melipraminui, chromium amitriptilinui, dothiepinui, trazodonui ir maprotilinui, betyra saugesnis. Jis sukelia nedaug anticholinerginio pašalinio veikimo požymių, silpnai veikia kardiotoksiškai. Šis vaistas veikia ir anksiolitiškai (raminančiai), chromium mažai trikdo pažinimo funkcijas. Retai gali būti kraujo diskrazija (agranulocitozė) – vienam iš 100 000. Tai minimali rizika, ir ji negali būti vaisto skyrimo kontraindikacija. chromium Vidutinė paros dozė – 30-90 mg. Šiuo vaistu depresijos gydytos ir 250 mg doze per parą. Paprastai vaistas geriamas vieną kartą – prieš naktį,tačiau kai kada dėl psichologinių, o ne dėl farmakologinių savybių gydytojai paros dozę skiria per tris kartus. Mianserinas labiausiai tinka sergantiesiems širdies ligomis, kai kartu gydoma ir nuo hipertonijos, inkstų, kepenų, prostatos chromium ligų, taip pat turintiems polinkį į savižudybes. Šis vaistas skiriamas ir tada, kai dėl pašalinio chromium vaistų poveikio neįmanomas gydymas kitais antidepresantais. Labai tinka ambulatoriniam gydymui.
Mianserino privalumai, ypač vyresnio amžiaus žmonėms: nepablogina pažinimo funkcijų (atminties dėmesio), mažas anticholinerginis poveikis (burnos sausumas), netrikdo širdies laidumo, anksiolitinis veiksmas, nepavojingas perdozavus. Pavyzdžiui, maprotilinas panašus į mianseriną,tačiau jį vartojant dažniau pasitaiko mieguistumas, burnos sausumas, chromium vidurių užkietėjimai, širdies plakimai. Apskritai 20 proc. pacientų yra rezistentiški antidepresantams (t.y. gydymas nepadeda), todėl r

No comments:

Post a Comment